Istället för marsipan: Marshmallowfondant

Ingredienser:
5 dl marshmallows, hårt packade (ca 300 g)
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 9 dl florsocker
5 dl marshmallows, hårt packade (ca 300 g)
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 9 dl florsocker
Gör såhär:
Mät eller väg upp marshmallowsen, lägg dem sedan i en skål och häll på vattnet och oljan. 
Smält i micron, med tio sekunders intervaller eller i en kastrull på låg värme under omrörning. Smeten ska vara fri från klumpar. 

Häll upp nästan allt florsocker på en torr bänk, forma en grop i mitten och häll marshmallowsen i där.  
Ta hjälp av en slickepott eller liknande för att arbeta in florsockret i degen, det blir väldigt kletigt så för att underlätta kan man smörja in händerna i olja innan man börjar bearbeta degen. 
Den ska vara kletig när den är klar, nästan som tuggummi, den kommer att bli torr och kännas bättre sen. 
Plasta in degen ordentligt, jag använder både plastfolie och fryspåse runt, stoppa den sedan i en tät burk med lock och förvara i skafferiet under natten. 

Om den fortfarande känns kletig dagen efter, kan man ha i lite mer florsocker, och om den skulle vara för torr är det bara att ha den i micron ett par sekunder. 
När man ska kavla ut eller forma degen kan det vara bra att maizena eller potatismjöl på bänken, för den klibbar fast sig ganska lätt. 
Den ska kavlas ut ganska tunnt, dock inte för tunnt då den kan spricka lätt, ca 4 mm är lagom.

Äppelkaka

Ingredienser:
2 ägg
2½ dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
110 g margarin (smält)
1 dl mjölk
ca: 2 äpplen
Gör såhär:
Blanda ägg och socker, vispa så att det blir luftigt. Blanda sedan mjöl och bakpulver i en annan skål,
häll mjölken i det smälta smöret. 
Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om väl, häll sedan i mjölken och vispa smeten klumpfri. 

Häll smeten i en bröad form, ca: 20x30 cm. 
Peta ner äppelklyftor under ytan, strö över socker och kanel. 
Grädda i 175°, 35 minuter.

Alla hjärtansdag-muffins

Muffins
2 ägg
2 dl socker
50 g margarin
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt, smält margarin och häll sedan i mjölken/vattnet - koka upp.
Rör ner den varma vätskan i äggsmeten, blanda sedan ner mjöl, bakpulver och vanlijsocker. Rör smeten
slät, men så lite som möjligt.
Ta undan en liten del och tillsätt hushållsfärg eller lite kakako, bre ut smeten på en plåt eller i en form och låt stå i ungnen under uppsikt, ca fem minuter. Den ska ha fått lite skorpa, skär eller använd en form för att få ut små figurer. De får inte vara för stora.
Klicka sedan ner lite av den ursprungliga smeten i muffinsformar. Tryck därefter fast en figur och fyll sedan resten av formen med smeten, man kan behöva hålla i figuren så den blir rak.
Grädda i 18-20 minuter på ca 210
Muffins, ca 6st:
2 ägg
2 dl socker
50 g margarin
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Frosting:
55 g rumstempererat margarin
2 dl florsocker
25 g mörk blockchoklad
Muffins: Vispa ägg och socker pösigt, smält margarin och häll sedan i mjölken/vattnet - koka upp.
Rör ner den varma vätskan i äggsmeten, blanda sedan ner mjöl, bakpulver och vanlijsocker. Rör smeten
slät, men så lite som möjligt.
Ta undan en liten del och tillsätt hushållsfärg eller lite kakako, bre ut smeten på en plåt eller i en form och låt stå i ungnen under uppsikt, ca fem minuter. Den ska ha fått lite skorpa, skär eller använd en form för att få ut små figurer. De får inte vara för stora.
Klicka sedan ner lite av den ursprungliga smeten i muffinsformar. Tryck därefter fast en figur och fyll sedan resten av formen med smeten, man kan behöva hålla i figuren så den blir rak.
Grädda i 18-20 minuter på ca 210°
Frosting: Lägg 55 g margarin i en bunke och låt bli rumsvarmt. Sikta sedan ner 2 dl florsocker och rör om. 
Smält 25 g mörk choklad och häll ner i smöret. Blanda väl, och bre/spritsa på muffinsen.

RSS 2.0