Lakritsknäck

Ingredienser:

10 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör


Gör såhär:
Krossa karamellerna fint, med hjälp av mortel. Alternativt en kavel. 
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad kastrull. 
Koka upp utan lock tills smeten klarar kulprovet, eller tills temperaturen är 122°. Rör om då och då. 
Koktid ca; 15-30 min.
Tillsätt karamellkrosset och smör. Fördela smeten i knäckformar eller på en plåt med smörpapper. 
Låt stelna och förvara svalt. 

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula. Om kulan är fast är smeten klar.

Mariannetryffel

Ingredienser:
30 stycken Mariannekarameller
250 gram mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
Gör så här:
Krossa Mariannekaramellerna fint, i en mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse. Var noggrann så att inga stora bitar blir kvar.
Värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Finhacka choklad och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält.
Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen. Forma sedan små bollar av chokladen och lägg in i frysen en stund. Det är viktigt att de verkligen stelnar för annars är det jättesvårt att doppa dem i smält choklad.
Smält vit choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ur frysen och doppa dem i chokladen.
Låt torka och förvara sedan i kylskåp.
30 stycken Mariannekarameller
250 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad


Gör så här:
- Krossa Mariannekaramellerna fint, i en mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse.
- Värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Finhacka choklad och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält.
- Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen. Forma sedan små bollar av chokladen och lägg in i frysen en stund. Det är viktigt att de verkligen stelnar för annars är det svårt att doppa dem i smält choklad.
- Smält vit choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ur frysen och doppa dem i chokladen.
- Låt torka och förvara sedan i kylskåp.



RSS 2.0