Lakritsknäck
Ingredienser:
10 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Gör såhär:
Krossa karamellerna fint, med hjälp av mortel. Alternativt en kavel.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad kastrull.
Koka upp utan lock tills smeten klarar kulprovet, eller tills temperaturen är 122°. Rör om då och då.
Koktid ca; 15-30 min.
Tillsätt karamellkrosset och smör. Fördela smeten i knäckformar eller på en plåt med smörpapper.
Låt stelna och förvara svalt.
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula. Om kulan är fast är smeten klar.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad kastrull.
Koka upp utan lock tills smeten klarar kulprovet, eller tills temperaturen är 122°. Rör om då och då.
Koktid ca; 15-30 min.
Tillsätt karamellkrosset och smör. Fördela smeten i knäckformar eller på en plåt med smörpapper.
Låt stelna och förvara svalt.
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula. Om kulan är fast är smeten klar.
Kommentarer
Trackback